Sitemenu

dinsdag 9 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

Veekijker (GD) heeft de afgelopen weken meerdere vragen gehad over fotosensibiliteit, onder andere bij runderen. Dergelijke klachten komen wel vaker voor in de herfst bij dieren die weiden tijdens zacht najaarsweer. 

Fotosensibiliteit is een overgevoeligheid voor zonlicht veroorzaakt door een stof die via de bloedbaan in de huid terecht is gekomen en daar onder invloed van zonlicht leidt tot beschadiging van de huid.

Bij runderen lopen de klinische beelden uiteen van een schilferige neus, tot gezwollen lichaamsdelen, geschilferde huiddelen, korsten op neus en spenen of perkamentachtige witte huid.

Leverfunctiestoornis

Fotosensibiliteit kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is het in circulatie komen van fytoporfirine. Deze stof wordt in de pens gevormd uit chlorofyl of bladgroen.

Normaalgesproken wordt fytoporfyrine in de lever omgezet en uitgescheiden met de gal maar bij een leverfunctiestoornis vindt deze uitscheiding niet of verminderd plaats en komt fytoporfyrine in circulatie.

Omdat leverschade de oorzaak is heet deze vorm hepatogene fotosensibiliteit.

Opstallen nodig

Het advies is om dieren met fotosensibiliteit op te stallen, indien nodig pijnstillers te geven en een goede kwaliteit voer. Preventief kunnen de dieren worden bijgevoerd om de grasopname te verlagen.
Sommige van bovengenoemde symptomen kunnen doen denken aan bluetongue. Een echte bluetongueverdenking moet worden gemeld bij de NVWA.

Het advies is om dieren met fotosensibiliteit op te stallen
Het advies is om dieren met fotosensibiliteit op te stallen
right