Sitemenu

maandag 25 januari 2021
content-main-left

Nieuws

Op 18 december is rundertuberculose vastgesteld bij een dier van een melkveebedrijf uit Luik. Het is het eerste geval van runder-tbc in België sinds twee jaar.

Dit meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De besmetting kwam aan het licht na onderzoek op verdacht letsel uit het slachthuis. Het besmette dier is geboren in 2017 en komt van een bedrijf met 278 runderen. Bij alle dieren op het bedrijf is een tuberculinetest uitgevoerd.

59 contactbedrijven

Het herkomstbedrijf is tot haard van tuberculose verklaard. Dit betekent onder andere dat de aan- en afvoer van dieren is verboden, tenzij het agentschap officieel toestemming geeft voor rechtstreekse afvoer naar een slachthuis. FAVV heeft 59 contactbedrijven geïdentificeerd en ook op al deze bedrijven worden tuberculinetesten uitgevoerd. Daarnaast is epidemiologisch onderzoek gestart.

België blijft officieel vrij

Tuberculose is een traag verlopende aandoening en wordt veroorzaakt door een bacterie die met name de longen aantast. Chronisch hoesten en vermageren zijn de belangrijkste symptomen. België is sinds 2003 officieel vrij van rundertuberculose. Toch duiken nog sporadisch zieke dieren op. Volgens het voedselagentschap komt de tuberculosevrije status ook door dit nieuwe geval niet in gevaar.

Op alle dieren van het herkomstbedrijf is een tuberculinetest ingezet
Op alle dieren van het herkomstbedrijf is een tuberculinetest ingezet
right