Sitemenu

zaterdag 13 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

Veepeiler Rund ondersteunt rundveebedrijven met tweedelijnsdiergeneeskunde. Bij een Belgische witblauwe koe in 2019 in West-Vlaanderen werd door Veepeiler Rund tekenkoorts of babesiose vastgesteld.

Dat blijkt uit het activiteitenrapport 2019 van Veepeiler Rund.

Het probleem deed zich voor in het voorjaar 2019. Het bedrijf ligt in een bosrijke omgeving en de koe was op het bedrijf zelf geboren. Het dier vertoonde hoge koorts (41 °C), bleke mucosae en roodgekleurde urine.  De anamnese deed babesiose vermoeden, een parasitaire aandoening die de rode bloedcellen aantast.

De besmetting werd bevestigd door het laboratorium Parasitologie van de faculteit Diergeneeskunde UGent aan de hand van een bloeduitstrijkje.

Ook van het kalf van de getroffen koe werd een bloeduitstrijkje onderzocht. Dit had echter een negatief resultaat. Voor kalveren tot de leeftijd van 9 maanden wordt een leeftijdsgebonden immuniteit beschreven. Mogelijk is dit een verklaring voor het negatieve resultaat.

Tekenbestrijding goede preventie

In onze streken zijn Babesia divergens en Babesia major de meest voorkomende protozoaire ziekteverwekkers. De voornaamste vector is de teek Ixodes ricinus. De aanwezigheid van bossen in de omgeving van het bedrijf is dan ook een belangrijke risicofactor. De teken zijn vooral actief in de perioden april-juni en augustus-oktober.

Preventief is een goede tekenbestrijding de belangrijkste maatregel. Voor de behandeling van babesiose is er in Europa momenteel maar één antiprotozoair geneesmiddel – met imidocarb als actief bestanddeel.

Protozoa of protozoën is een verzamelnaam voor een groep eencelligen, die zelfstandig leven of op andere levensvormen parasiteren.
Protozoa of protozoën is een verzamelnaam voor een groep eencelligen, die zelfstandig leven of op andere levensvormen parasiteren.
right