Sitemenu

dinsdag 9 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

Ook koeien zijn in theorie gevoelig voor een infectie met Covid-19. Dat blijkt uit een onderzoek van het University College London, gepubliceerd in Scientific Reports.

Britse Wetenschappers moduleerden hoe het virus de cellen van verschillende dieren kan infecteren. Daaruit blijkt dat 26 diersoorten waaronder koeien, die in contact komen met mensen, mogelijk kwetsbaar zijn voor SARS-CoV-2, het virus dat Covid-19 veroorzaakt. De onderzoekers stellen dat het belangrijk kan zijn om hygiënemaatregelen te nemen bij het omgaan met dieren.

Effectieve besmetting niet getest

Koeien zijn echter nog niet onderzocht met infectietesten en dus is het niet bevestigd of de dieren ook daadwerkelijk besmet kunnen zijn.

In een reactie op het bericht aan Vilt stelde stelde epidemioloog Lidwien Smit (Universiteit Utrecht): ‘Sommige dieren kun je misschien in theorie besmetten. Maar ze moeten het virus ook nog kunnen verspreiden, onder elkaar en naar andere dieren of mensen. En tot nu toe is er geen bewijs dat dit virus veel voorkomt bij dieren, los van nertsen.’

Verspreiding niet aan de orde

Uit onderzoek van Professor Hans Nauwynck, veterinair viroloog verbonden aan de universiteit van Gent, op stalen van Vlaamse dierenartsen in het voorjaar 2020, bleek dat er geen indicatie was dat er transmissies van het coronavirus van dier op mens hadden plaatsgevonden. ‘Mochten dieren een rol spelen in de verspreiding, dan zou de besmettingsgraad onder de dierenartsen hoger liggen. Zij zijn immers niet in lockdown gegaan.’ 

De theoretische kans van besmetting met corona op dieren (foto: Scientific reports)
De theoretische kans van besmetting met corona op dieren (foto: Scientific reports)
right