Sitemenu

zaterdag 11 juli 2020
content-main-left

Nieuws

Voor het tweede jaar op rij wordt de veehouderij geconfronteerd met hoge temperaturen en relatief lage luchtvochtigheid. Hittestress of thermisch discomfort loert om de hoek.

Hittestress ontstaat als een dier door hoge temperaturen en luchtvochtigheid niet meer zelf in staat is zijn lichaamstemperatuur te regelen. Koeien houden van temperaturen tussen -5°C en 18°C. Bij een temperatuur van 20°C en een relatieve luchtvochtigheid van 60-80 % heeft een koe al last van de warmte.

Voorbodes van discomfort

Indicaties van thermisch discomfort bij runderen zijn bijvoorbeeld:  het opzoeken van schaduw, meer rechtstaan en minder liggen of nog samenscholen rond drinkplaatsen.

Ook een afnemende voederopname en daardoor een afname van de herkauwactiviteit kan wijzen op hittestress. Verder zal het dier bij thermisch discomfort ook proberen om overtollige warmte kwijt te geraken door te hijgen en kwijlen. 

Maatregelen ter voorkoming van hittestress

Naast het aanbrengen van schaduwplekken in de wei (bomen, schaduwdoek), kunnen nog andere maatregelen getroffen worden om de negatieve effecten van hittestress te beperken: voldoende schoon en fris drinkwater aanbieden en het beweidingsschema aanpassen ( laat bij heel warme omstandigheden de dieren alleen 's nachts en/of ’s avonds en in de vroege ochtend in de weide) .

Ook het voederschema aanpassen kan soelaas brengen: vaker voederen en op koelere momenten, een gemakkelijk verteerbaar rantsoen voorzien alsook extra mineralen en zouten voorzien om verliezen door kwijlen, zweten en verhoogde urinaire uitscheiding te compenseren.

Onderzoek bevestigt de toegevoegde waarde van schaduw in de wei voor het thermisch comfort van runderen tijdens zomerse en warme omstandigheden.
Onderzoek bevestigt de toegevoegde waarde van schaduw in de wei voor het thermisch comfort van runderen tijdens zomerse en warme omstandigheden.
right