Sitemenu

dinsdag 9 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

De Belgische Boerenbond doet een oproep om deze winter de dieren te vaccineren tegen blauwtong en de herhalingsinenting niet uit het oog te verliezen. Er zijn voldoende vaccins beschikbaar, waaronder ook een combinatievaccin dat bescherming biedt tegen zowel type 8 als type 4.

Het blauwtongvirus wordt overgedragen door muggen. Warme zomers gevolgd door natte nazomers zullen de noordwaartse spreiding van het virus via muggen versnellen.

Blauwtong rondom ons

In Frankrijk komt zowel Blauwtong type 8 als type 4 overal voor. Deze zomer en herfst meldde de Franse overheid een hoog aantal haarden van blauwtong type 8, vooral tegen de Pyreneeën. Daarbij werd opgemerkt dat het virus meer en meer ernstige ziekte veroorzaakt. Het lijkt dat het virus type 8 genetische wijzigingen ondergaan heeft naar een meer pathogeen type. Verder onderzoek hieromtrent is nodig.

In Duitsland en het Groot Hertogdom Luxemburg zijn zeer recent uitbraken gemeld met positief geteste runderen. De melding in Duitsland, tegen de Franse grens, dateert van vorige week. 

Het lijkt erop in Frankrijk dat het virus type 8 genetische wijzigingen ondergaan heeft naar een meer pathogeen type.
Het lijkt erop in Frankrijk dat het virus type 8 genetische wijzigingen ondergaan heeft naar een meer pathogeen type.
right