Sitemenu

zaterdag 13 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

Schaduw voor weidedieren tijdens de warmste dagen van het jaar wordt in Vlaanderen binnenkort bij wet verplicht. Dat heeft de Vlaamse dierenminister Ben Weyts gezegd, zo bericht Vilt.

Een aangepast schuilhok voldoet om te kunnen ontsnappen aan de zon, maar ook de natuurlijke bescherming van bomen of struiken.

Dierenbezitters moeten ingrijpen

Weyts is er zeker van dat de wettelijke verplichting er binnenkort komt, maar geeft aan dat op grond van de huidige Dierenwelzijnswetgeving ook al door dierbezitters moet worden ingegrepen. ‘Dieren die op een weide nergens in de schaduw kunnen staan, kunnen tijdens hete zomerdagen beter binnen worden gehouden of tijdig verplaatst naar een andere locatie die wel voldoende beschutting biedt.’ Eerder werden in Vlaanderen ook al hitteplannen gemaakt voor onder meer veevervoer en duivenwedstrijden.

Lokale politie optreden

Volgens de minister blijkt uit onderzoek van ILVO dat dieren bij slechte weersomstandigheden automatisch op zoek gaan naar beschutting. Als de natuur die nodige beschutting niet biedt, dan is menselijk ingrijpen aangewezen, zo stelt Weyts. Hij geeft aan de lokale politie te vragen op te treden als veehouders onvoldoende aandacht hebben voor hun weidedieren.

Schaduw voor weidedieren wordt in Vlaanderen binnenkort bij wet verplicht
Schaduw voor weidedieren wordt in Vlaanderen binnenkort bij wet verplicht
right