Sitemenu

zaterdag 27 november 2021
content-main-left

Nieuws

Recent was een verdenking van parafilariose bij twee geïmporteerde vaarzen uit Zuid-Duitsland. Dat meldt de Gezondheidsdienst Dieren (GD).

De worm zelf werd niet aangetoond, maar de kliniek en het histologisch beeld waren zeer verdacht. Parafilariose werd eerder in Nederland vastgesteld in 2007 bij een uit Frankrijk geïmporteerd rund.

In 2009 werd een eerste geval van parafilariose gemeld in Vlaanderen bij een drie jaar oude Belgisch witblauwe dekstier. Het dier was afkomstig uit Wallonië, waar datzelfde jaar de parasiet als endemisch aanwezig was vastgesteld. Ziekteverschijnselen werden toen op 76 Waalse bedrijven vastgesteld. In 2015 werd de parasitaire ziekte ook in Vlaanderen nog eens vastgesteld.

Herfstvlieg als tussengastheer

Parafilaria bovicola is een worm (3-6 cm lang) die zich in het lichaam van rundvee, vooral onderhuids, bevindt. Het vrouwelijke exemplaar doorboort de huid om eieren te leggen. Hierop ontstaan bultjes van 0,5 tot 4 centimeter die opengaan waarna bloederig vocht over de huid loopt.

De herfstvlieg, die algemeen voorkomt in Nederland, fungeert als tussengastheer. De larven ontwikkelen zich op de herfstvlieg en worden vervolgens afgezet door de vlieg in vooral ooghoeken en in open wondjes. Van daaruit migreren de larven onderhuids over de romp, met name naar nek-, schoft- en rughuid. 

Lastige behandeling

Er is voor parafilaria geen aangifte- of meldplicht en het is geen zoönose, maar het is wel een ongewenste infectie. Het welzijn van het dier wordt aangetast en de huid en overige aangetaste delen worden bij de slacht afgekeurd. 

Bestrijding is lastig omdat behandeling niet tegen alle stadia van de worm werkzaam is. In de praktijk is met herhaalde injecties Ivermectine-achtige stoffen wel goed klinisch resultaat geboekt, maar verspreiding wordt hiermee niet volledig voorkomen.

Daarnaast is goede vliegenbestrijding van belang. Maar voorkomen is beter dan genezen. ’Wees alert vooral bij de import van dieren uit Zuid-Europa,’ adviseert GD.

Parafilariose is een lastig te behandelen parasitaire ziekte (foto UGent)
Parafilariose is een lastig te behandelen parasitaire ziekte (foto UGent)
right