Sitemenu

zaterdag 27 november 2021
content-main-left

Nieuws

De Vlaamse diergezondheidsorganisatie DGZ en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent zijn een project gestart dat is gericht op de ontwikkeling en introductie van hulpmiddelen om longontsteking bij individuele kalveren op te sporen en gericht te behandelen.

Hiermee kan enerzijds de gezondheid van de kalveren worden verbeterd. Anderzijds kan het gebruik van antibiotica worden verminderd.

Gerichte in plaats van groepsbehandeling

‘Bij longproblemen bij kalveren wordt vaak voor een groepsbehandeling gekozen uit angst voor besmetting van gezonde dieren door zieke dieren’, vertelt professor Bart Pardon van de Universiteit Gent. ‘Maar als we de dieren die nood hebben aan antibiotica gericht kunnen detecteren, kunnen we de overige dieren met een gerust hart onbehandeld laten’, legt hij het doel achter het project uit.

Snelscan longecho betrouwbaar

In het kader van het project zal onder andere een groep dierenartsen worden getraind in het werken met de zogenaamde snelscan longecho. Dit is volgens de UGent een betrouwbare methode om (beginnende) longontsteking bij individuele kalveren op te sporen. Daarnaast worden binnen het project hulpmiddelen ontwikkeld die veehouder én dierenarts tijdig waarschuwen voor longontsteking zodat gericht ingegrepen kan worden.

VLAIO-traject

Het project PneumoNEE gaat 4 jaar duren en wordt ondersteunt door het Agentschap Innoveren & Ondernemen van de Vlaamse overheid (VLAIO) en een aantal farmaceutische bedrijven

Volgens de onderzoekers is een koppelbehandeling tegen longontsteking in veel gevallen niet nodig
Volgens de onderzoekers is een koppelbehandeling tegen longontsteking in veel gevallen niet nodig
right