Sitemenu

maandag 27 juni 2022
content-main-left

Nieuws

Vanaf 8 graden worden teken weer actief. Ze stappen van grassen en struiken over naar dieren, vervolgens zoeken ze een geschikte plek om zich vast te bijten in de huid. Teken kunnen bij rundvee een infectie met Anaplasma of Babesia overbrengen. 

Ter preventie is het van belang om contact met teken zoveel mogelijk te voorkomen. GD: ‘Dit kan door het mijden van bepaalde weidepercelen in de risicomaanden (periode mei - september) en het extra aandacht schenken aan de aanwezigheid van teken op het dier. Er zijn middelen op de markt die de besmetting met teken verminderen.’ 

Weidekoorts

Anaplasmose, bij rundvee ook wel weidekoorts genoemd, wordt veroorzaakt door de bacterie Anaplasma. De verschijnselen bij koeien zijn koorts, productiedaling, soms luchtwegklachten en verwerpen. Jonge runderen zijn minder gevoelig.

De Anaplasma-bacteriën nestelen zich in de witte bloedcellen en kunnen zo zorgen voor een weerstandsverlaging. Circa 4 procent van de teken in Nederland is besmet met deze bacterie. 

Bloedwateren

De eencellige parasiet babesia veroorzaakt babesiose. De verschijnselen van deze aandoening  zijn (hoge) koorts, snelle pols en ademhaling, bloedarmoede, geelzucht, bloedwateren, lusteloosheid, gebrekkige eetlust en eventueel sterfte.

Verschijnselen treden vooral op bij dieren die op latere leeftijd voor het eerst in aanraking komen met deze infectie. Kalveren zijn minder gevoelig voor deze parasiet. De periode tussen introductie in tekenweiland en bloedwateren is circa 8-15 dagen.

Teken kunnen bij rundvee een infectie met Anaplasma of Babesia overbrengen.  (foto GD)
Teken kunnen bij rundvee een infectie met Anaplasma of Babesia overbrengen. (foto GD)
right