Sitemenu

maandag 27 juni 2022
content-main-left

Nieuws

In Indonesië zijn minstens 20.000 runderen besmet met mond-en-klauwzeer.

De eerste besmettingen werden begin mei al vastgesteld op het eiland Java en inmiddels is de ziekte wijdverspreid. Zo kwamen er een week later al meldingen uit Atjeh, een paar duizend kilometer noordelijker. Meerdere provincies hebben veemarkten gesloten en vervoersverboden afgekondigd, maar de NOS meldt dat deze maatregelen matig worden gehandhaafd.

Vermoedelijk veel meer besmettingen

Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal besmettingen dan ook veel hoger dan het officiële aantal van 20.000. Sommige bronnen melden al 4 miljoen besmettingen. De bron van de uitbraak ligt vermoedelijk bij de illegale aankoop van vee.

Maatregelen in Australië en Nieuw Zeeland

De veesector in Australië maakt zich grote zorgen over de mkz-uitbraak en de overheid overweegt de grenzen te sluiten voor reizigers uit Indonesië. Nieuw-Zeeland heeft al extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo mogen mensen die uit Indonesië komen een week na aankomst in Nieuw-Zeeland geen veebedrijven bezoeken. Ook worden geïmporteerde goederen extra gecontroleerd.

LTO waakzaam

Ria Derks van de vakgroep melkveehouderij van LTO Nederland meldt dat LTO de ontwikkelingen nauwgezet volgt. ‘We willen snel met betrokken partijen in gesprek om de risico’s van deze uitbraak voor Nederland in kaart te brengen’, vertelt ze. Ondertussen roept Derks veehouders op om waakzaam te blijven en extra secuur te zijn op de bioveiligheid van hun bedrijfsvoering.

Zeker tienduizenden en vermoedelijk miljoenen Indonesische runderen zijn besmet met mond- en klauwzeer
Zeker tienduizenden en vermoedelijk miljoenen Indonesische runderen zijn besmet met mond- en klauwzeer
right