Sitemenu

maandag 24 januari 2022
content-main-left

Nieuws

Vlaanderen telt nog 248 met ibr-besmette bedrijven, ofwel 2,2 procent van alle Vlaamse rundveebedrijven.

Deze bedrijven hebben samen ruim 48.000 dieren, zo’n 4,5 procent van de Vlaamse runderpopulatie. Dat blijkt uit cijfers van DGZ over januari 2021.  

Nog 6800 ibr-dragers

Op twee derde van de ibr-besmette bedrijven lopen nog ibr-dragers rond. Het totale aantal ibr-dragers nam in een jaar tijd wel af van 9760 naar 6814 stuks. Op honderd van deze bedrijven is nog meer dan tien procent van de dieren ibr-drager. Bijna de helft daarvan kreeg recent te maken met ibr-insleep.

Een derde van de ibr-besmette bedrijven is vermoedelijk al vrij en komt in aanmerking voor het statuut ibr gE-negatief. Door het nemen van bloedmonsters kunnen deze bedrijven doorgroeien naar een ibr-vrij statuut.

96,3 procent ibr-vrij

In totaal 96,3 procent van de Vlaamse rundveebedrijven is gecertificeerd ibr-vrij. Anderhalf procent heeft het statuut ibr gE-negatief, al of niet met behoud van vaccinatie. Deze bedrijven mogen nog tot april 2024 hun dieren vaccineren.

Bestrijdingsprogramma vanaf 2007

Vijfentwintig jaar geleden, in 1997, was bijna driekwart van de Vlaamse rundveebedrijven besmet met ibr en een derde van de runderen was ibr-drager. In 2007 ging in Vlaanderen een bestrijdingsprogramma van start. Vijf jaar later werd deelname aan dat programma verplicht.

 

In totaal 96,3 procent van de Vlaamse rundveebedrijven is gecertificeerd ibr-vrij
In totaal 96,3 procent van de Vlaamse rundveebedrijven is gecertificeerd ibr-vrij
right