Sitemenu

donderdag 21 oktober 2021
content-main-left

Nieuws

Onderzoekers op de WUR-proefboerderij te Lelystad gaan na of koeien die drogere mais gevoerd krijgen minder methaan uitstoten.

Koeien die hun voedsel staan te verteren, laten de hele dag door boeren en winden. Vooral het boeren door de gasvorming in de pens brengt heel wat methaan in de lucht. Daarom onderzoeken wetenschappers van de Wageningen Universiteit of een andere oogsttijdstip van de mais de methaanuitstoot kan reduceren.

Meer zetmeel en minder vezels

Nu worden de maisplanten vanaf begin september geoogst bij een maximale drogestofgehalte van 35 procent. De snijmais langer op het land laten staan en dus meer laten indrogen resulteert in meer zetmeel en minder vezels. Dat zorgt weer voor minder gasvorming in de pens en minder boeren, zo rederenen de onderzoekers.

Op proefboerderij Waiboerhoeve experimenteren de wetenschappers nu met mais in verschillende stadia van rijpheid. Ze hopen uiterlijk in de zomer van 2010 te weten hoe droog de snijmais precies mag worden. Het onderzoek kan een nieuw voedingsadvies opleveren voor zowel melk- als vleeskoeien in de hele wereld.

Hoger drogestofpercentage snijmais mogelijk beter voor klimaat
Hoger drogestofpercentage snijmais mogelijk beter voor klimaat
right