Sitemenu

maandag 25 mei 2020
content-main-left

Nieuws

De teelt van eiwithoudende voedergewassen is in Nederland op dit moment niet redabel. Dat stelt minister Gerda Verburg als antwoord op een aangenomen motie van twee parlementariërs. De opbrengsten zijn volgens de minister te laag en er is een sterke concurrentie van goedkope eiwithoudende gewassen uit het buitenland.

Verburg ziet wel mogelijkheden voor eiwithoudende gewassen in andere Europese lidstaten, waardoor de kringloop op Europese schaal meer gesloten kan worden. Ook gaat ze onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor ondersteuning van veredelingsonderzoek ten behoeve van opbrengstverbetering van eiwithoudende voedergewassen.

Geen aan hectares gekoppelde steun

In de motie werd Verburg opgeroepen om met een plan van aanpak te komen voor het bevorderen van de teelt van eiwithoudende gewassen zoals linzen, lupinen, bonen en erwten in de Europese Unie.

De minister benadrukt dat het niet mogelijk is om de teelt van eiwithoudende gewassen te steunen via een aan hectares gekoppelde steun, omdat dit in strijd is met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

De opbrengsten van eiwithoudende gewassen, zoals lupine, zijn laag
De opbrengsten van eiwithoudende gewassen, zoals lupine, zijn laag
right