Sitemenu

zaterdag 19 september 2020
content-main-left

Nieuws

De afrijping van snijmais in Vlaanderen gaat nu heel snel. Vorige week steeg het drogestofpercentage gemiddeld met bijna vijf procent en deze week wordt een stroomversnelling in de afrijping verwacht.

Dit blijkt uit monsternames van het Landbouwcentrum voor Voedergewassen (LCV) op een groot aantal percelen verspreid over heel Vlaanderen.

Vroege rassen al op 40 procent

Op bijna alle percelen die tussen 20 april en 1 mei gezaaid zijn lag het drogestofpercentage eind vorige week al boven de 30 procent. Op een aantal locaties overschreden sommige rassen zelfs al de 40 procent droge stof. Enkel de percelen die pas in de derde week van mei werden gezaaid zijn nog ver verwijderd van het optimale oogstmoment.

Afrijping in stroomversnelling

Het LCV voorspelt dat de afrijping van de mais met het zomerse weer van deze week in een stroomversnelling zal raken. Hierbij wijzen de experts op het belang van een zorgvuldig inkuilproces omdat droge mais zich minder goed laat aanrijden met een hoger risico op broei als gevolg. Ook neemt volgens het LCV op een aantal percelen het risico op kolfverlies toe door kolven die hangen.

Vorige week steeg het drogestofpercentage van mais in Vlaanderen gemiddeld met vijf procent
Vorige week steeg het drogestofpercentage van mais in Vlaanderen gemiddeld met vijf procent
right