Sitemenu

maandag 23 mei 2022
content-main-left

Nieuws

Maisgewas laat dit jaar veel minder nitraat achter in de bodem dan in 2019 en 2020.

Dit blijkt uit een analyse van de nitraatstalen die in de eerste drie weken van oktober zijn genomen door onderzoeks- en adviesbureau Inagro.

72 procent lager dan 70 kg per hectare

Voorlopig haalt 72 procent van de stalen van maisakkers dit jaar een nitraatresidu van lager dan 70 kg nitraat per hectare. In 2020 werd deze norm in dezelfde periode op 40 procent van de percelen gehaald. En in 2019 was op slechts 30 procent van de percelen het nitraatresidu lager of gelijk aan 70.

Gemiddeld 65 kg per hectare

Van de stalen van graspercelen kwam ongeveer 85 procent uit op een nitraatgehalte van lager of gelijk aan 70 kg nitraat per hectare. Gemiddeld over alle percelen en alle gewassen was het nitraatresidu dit jaar gemiddeld tot nu toe 65 kg nitraat per hectare. Vorig jaar was dit in dezelfde periode gemiddeld 97 en in 2019 gemiddeld 107.

Veel stikstof opgenomen

De gunstige resultaten zijn volgens Inagro toe te schrijven aan het weer. Het groeiseizoen startte met een koud en nat voorjaar gevolgd door een zomer met voldoende vocht. Dat was gunstig voor de groei van de gewassen en de bijbehorende opname van stikstof. De staalnamecampagne voor nitraatresidu duurt nog tot en met 15 november.

Het gemiddelde nitraatresidu is dit jaar ruim 30 kg per hectare lager dan vorig jaar
Het gemiddelde nitraatresidu is dit jaar ruim 30 kg per hectare lager dan vorig jaar
right