Sitemenu

donderdag 19 mei 2022
content-main-left

Nieuws

Op de 32ste editie van de Agromeeting lanceerde Limagrain België de eerste maisrassen die droogteresistent zijn. Deze maisrassen dragen het Hydraneo-label.

‘Van de laatste 10 jaren was het in groeiseizoen van maart tot juni, 8 jaren droger dan gemiddeld in dat zelfde tijdsvak van de laatste 30 jaren.' vertelde Thomas Truyen op de 32ste Agromeeting die vanwege de coronapandemie omgevormd was tot een webinar. Thomas Truyen is maisspecialist bij Limagrain België.

Truyen: ‘We zouden haast vergeten dat maïs in het groeiseizoen veel vaker getroffen wordt door een watertekort dan door een teveel aan water. Zeker op lichte zandgronden is het risico op droogteschade van de maïs dan sterk aanwezig. ‘

Hydraneo-label

In 2010 startte Limagrain met het testen van de droogtetolerantie van de maïsrassen uit het LG-portfolio. Hieruit werd de Hydraneo-droogtetolerantie-index opgesteld. Rassen die hoog scoren op de Hydraneo-index weten een hoog opbrengstpotentieel te combineren met een hoge droogteresistentie.  

Truyen: ‘Het Hydraneo-label is als een soort verzekering voor de maisteler. Bij droogte heeft het ras nog een heel groot productiepotentieel in tegenstelling tot de rassen met geen Hydraneo-label.  In jaren met een normale hoeveelheid neerslag blijft het initieel opbrengstpotentieel onaangetast.’

Zowel voor kuil- als korrelmais rassen brengt Limagrain nu rassen op de markt die het label Hydraneo dragen: het zeer vroege maisras Crosby (FAO 200) of LG 31.219 (FAO 210).

Hydraneo in combinatie met Starplus

In het Limagrain portfolio zijn voor vleesvee de maisrassen met het label Starplus belangrijk. Starplus rassen zijn maisrassen die door hun hoog aandeel onbestendig zetmeel uitstekend passen in rantsoenen voor vleesvee (Belgisch witblauw) of voor rantsoenen waarin het aandeel kuilmais minder is dan 30 % procent zoals bij de meeste Franse vleesrassen.

Met het hoger vermelde LG 31.219 (FAO 210) bezit Limagrain een kuil- en korrelmais ras dat én het Starplus label en het label Hydraneo draagt

Limagrain brengt de eerste droogteresistente maisrassen op de markt
Limagrain brengt de eerste droogteresistente maisrassen op de markt
right