Sitemenu

vrijdag 24 september 2021
content-main-left

Nieuws

Het wisselvallige weer van de afgelopen week is goed terug te zien in de versgrascijfers. In de regio’s waar veel regen viel heeft ruw eiwit de overhand. In regio’s met meer zonuren heeft het gras juist een redelijk suikergehalte bereikt.

Irene Meijer, adviseur rundveevoeding bij CAV Den Ham: 'in regio’s met veel regenval is bijna 40 gram ruw eiwit meer gemeten dan vorige week. Wel is door het natte weer het drogestofgehalte lager, waardoor de drogestofopname vanuit weidegras toch wel een uitdaging wordt.’

Gras knalt uit de grond

Zoveel het ruw eiwit is gestegen, zoveel heeft het suikergehalte weer ingeleverd. ‘Een plant kan maar één ding tegelijk doen: of eiwit aanmaken, of suiker aanmaken. Er zijn dan ook grote verschillen te zien tussen de vooral droge gebieden en de regio’s waar meer regen viel’, geeft Meijer aan. Het gras is volgens haar er niet smakelijker op geworden door het lage suiker.

Door de temperatuur is er wel sprake van groeizaam weer. ‘Dat houdt in dat het gras de grond uit knalt en snel lang wordt, maar ook dat de gisten en bacteriën in de bodemlaag toenemen. Hierdoor kan het gras een wat muffige geur krijgen, waardoor het ook minder smakelijk wordt. Om de smakelijkheid te verbeteren, zou je bemestingszout kunnen strooien.’

Weideplatform verkleinen

Het lange gras, met weinig suiker en een laag drogestofgehalte leidt tot lastig weiden volgens Meijer. Haar advies is om niet te laat in te scharen, goed het gras te blijven meten en het weer in de gaten te houden. ‘Door het groeizame weer is het ook een optie om het weideplatform of de percelen te verkleinen, zodat de koeien vaker terugkomen en het gras beter kort kunnen houden. Met het lange gras heb je ook grotere kans op vertrapping van het gras, dus het is wel zaak om niet te laat in te scharen.’

Wisselvallig weer zorgt voor kwaliteitsverschillen in gras
Wisselvallig weer zorgt voor kwaliteitsverschillen in gras
right