Sitemenu

maandag 23 november 2020
content-main-left

Nieuws

Nieuw fonds moet sanering asbest versnellen

21-01-2019  · 2 reacties

Om de sanering van asbestdaken te versnellen komt er in Nederland nog dit jaar een nieuw fonds dat de huidige subsidieregeling vervangt. De intentie is een omslag van subsidiëring naar financiering.

Vorig jaar is er naar verwachting zo’n 12 miljoen vierkante meter asbest gesaneerd Op dit moment rest er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. Dikwijls ligt dit ook nog op oudere stallen die gebouwd zijn vóór 1993.

Financiering voor minder draagkrachtigen

Het tempo waarin het aantal asbestdaken afneemt, gaat overigens steeds sneller. In 2014 werd 6 miljoen vierkante meter gesaneerd, vorig jaar naar verwachting dus bijna het dubbele. De in 2016 in het leven geroepen subsidieregeling keerde 4,5 euro per vierkante meter uit met een maximum van 25.000 euro per adres. Het budget van de subsidieregeling is inmiddels echter volledig vergeven en er komt geen aanvulling. 
Het nieuwe fonds gaat zich richten op minder draagkrachtige eigenaren en gaat het mogelijk maken om de sanering van asbest te financiëren. Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, de provincies, gemeenten, banken en de Rijksoverheid werken samen aan het nieuwe fonds, waarover in de loop van 2019 meer duidelijk wordt.

Na 2024 is asbest op bestaande daken in Nederland verboden.

 

Op veel stallen die gebouwd zijn vóór 1993, ligt nog asbest
Op veel stallen die gebouwd zijn vóór 1993, ligt nog asbest
right