Sitemenu

dinsdag 14 juli 2020
content-main-left

Nieuws

Jannes Maes uit Aalter is herkozen als voorzitter van CEJA, de Europese koepelvereniging voor jonge land- en tuinbouwers.

De 27-jarige Vlaming is sinds 2017 al voorzitter van CEJA, maar zal nu met een nieuw team van ondervoorzitters het beleid uitstippelen voor de periode 2019-2021.

Europese overeenkomsten

De CEJA zet zich op Europees gebied in voor de belangen van jonge landbouwers over heel Europa. Alhoewel de problemen regionaal verschillen, zijn er wel een aantal overeenkomsten, aldus Jannes Maes. 'Dat zijn de bemoeilijkte toegang tot grond en kapitaal en voor sommige gebieden de toegang tot kennis. Onderzoek heeft aangetoond dat jongeren bij bijvoorbeeld kredietaanvragen sneller afgewezen worden.'

Maes is verheugd met zijn herverkiezing. Het lobbyen voor de belangen van jonge boeren ligt hem dicht aan het hart. ‘Mijn herverkiezing heeft bevestigd dat het werk dat we de vorige jaren verricht hebben positief was. De komende termijn is het belangrijk dat deze inspanningen zich vertalen in concrete beleidskeuzes en dat jonge land- en tuinbouwers aan tafel mogen om dat beleid mee vorm te geven.’

Veehouder

Maes is gemiddeld drie dagen per week werkzaam voor de Europese jongeren landbouwkoepelvereniging. Daarnaast werk hij nog op het ouderlijke bedrijf in Aalter, op de grens van Oost- en West-Vlaanderen. Op het familiebedrijf worden 120 koeien gemolken.

Maes is al langere tijd betrokken bij lobby-organisaties voor jonge boeren. Voor zijn voorzitterschap bij CEJA was hij Internationaal vertegenwoordiger van de Vlaamse jongeboerenvereniging Groene Kring en ook al Europees actief.

Belgische week

De herverkiezing van Maes valt samen met de verkiezing van Belgisch premier Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad. ‘Deze week is een topweek voor de Belgen’, grapt Maes.

Vlaming lobbyt voor Europese jonge boeren
Vlaming lobbyt voor Europese jonge boeren
right