Sitemenu

maandag 23 november 2020
content-main-left

Nieuws

Een debat over het oneigenlijk gebruik van vlees- en melkproductbenamingen, woedt momenteel in het Europese parlement. Een consortium van Europese veeteeltorganisaties lanceert daarom een sensibiliseringscampagne met onder andere de slogan ‘ceci n’est pas un steak.’

De leden van het Europees parlement zijn opnieuw gestart met de discussie die ze vorig jaar al hadden opgestart rond een legale herkenning van benamingen zoals 'veganistische burgers' en 'veganistische worstjes'. 

Voorlopig is er een patstelling. Er ligt nu een voorstel ter tafel om de besluitvorming daarover over te laten aan de Europese Commissie op voorwaarde dat zij de erkenning van namen als veganistische hamburgers en veganistische worstjes accepteert.

Sector in het verweer

De Europese veeteeltorganisaties vinden deze wijze van besluitvorming onacceptabel. 

‘Vegan burger, vegan worst, vegan steak. Het moet gedaan zij met het surrealistisch gebruik van vlees- en melkproductbenamingen voor plantaardige producten,‘ luidt het bij de Europese veeteeltorganisaties hierin gesteund door Copa-Cogeca, de overkoepelende Europese landbouworganisatie. ‘Deze culturele kaping leidt op termijn tot verwarring bij de consument met finaal een ernstige impact op de veeteelt.’

 

Campagnebeelden  'Ceci n'est pas un burger' (Dit is geen burger) en 'Ceci n'est pas un steak' (Dit is geen steak) (foto Copa)
Campagnebeelden 'Ceci n'est pas un burger' (Dit is geen burger) en 'Ceci n'est pas un steak' (Dit is geen steak) (foto Copa)
right