Sitemenu

zaterdag 16 januari 2021
content-main-left

Nieuws

Thema’s als klimaat, duurzaamheid en dierenwelzijn hebben niet meteen een rechtstreekse link met fokkerij, toch zullen ze de komende jaren het debat in de vleessector gaan beheersen. Dat geven verschillende vertegenwoordigers van sectororganisaties en de periferie aan in het novembernummer van VeeteeltVlees.

‘Runderen met een gezond beenderstel en een goede bespiering geven een rendabele groei,’ dat stelt Greta De Cock-Buys. De Cock-Buys runt, samen met haar man Robert, een veehandel en vertegenwoordigt de Vereniging van Vlaamse veehandelaars en Vleesproducenten (VVV) in de sectorcommissie rundvee van VLAM. ‘Voor een producent is het dan ook zeer belangrijk om een strenge selectie te handhaven in de veestapel.’

Diverse uitdagingen

Roel Vaes, adviseur rundvee bij Boerenbond ziet wel nog een uitdaging voor Belgisch rundvlees, zeker ook voor witblauw. ‘Het is duidelijk dat witblauw een moeilijker verhaal is in de horeca, die vaak kiest voor andere rassen. Het moet een uitdaging zijn van de sector om enerzijds de troeven van ons Belgisch witblauw meer kenbaar te maken aan de horeca en anderzijds een type dier te fokken dat op maat is van de horeca.’

‘Wie het dierenwelzijn als burger belangrijk vindt, moet als consument meer willen betalen.’ Dat stelde professor Nadine Buys (KU Leuven) in een interview met Vilt. Volgens haar zijn dierlijke producten vandaag te goedkoop en zien we in onze maatschappij te vaak promoties met vlees tegen dumpprijzen. Zij merkt wel een omslag bij de consument.

Voor Vaes is duurzaamheid ook een thema voor de komende jaren. ‘Duurzaamheid is inderdaad bijzonder belangrijk’, stelt Vaes. ‘Dat lees je ook in de Farm-to-Fork-strategie van Europa. Daarin speelt dierenwelzijn een rol, maar ook de reductie van antibiotica. Op vlak van dat laatste zitten we met Belgisch witblauw wel goed.’

Fokdoeldiscussie

De vermelde thema’s hebben ook een belangrijke rol in het fokdoel van de verschillende vleesrassen. In de eerste maanden van 2021 organiseert Coöperatie CRV haar vijfjaarlijkse discussie over het fokdoel voor 21 rassen, waaronder ook een aantal vleesrassen. Elke veehouder krijgt zodoende de kans om mee te praten over het eigen ras. De fokdoeldiscussie begint in december/januari met een online enquête, waarin veehouders aan de hand van een serie vragen kunnen aangeven wat men het gewenste fokdoel vindt voor het ras. Aansluitend zal in bijeenkomsten met de leden een discussie over de uitkomsten worden gevoerd. Alle informatie uit de discussies wordt verzameld en verwerkt in een fokdoel per ras.

'Voor een producent is het dan ook zeer belangrijk om een strenge selectie te handhaven in de veestapel', stelt Greta Buys in VeeteeltVlees
'Voor een producent is het dan ook zeer belangrijk om een strenge selectie te handhaven in de veestapel', stelt Greta Buys in VeeteeltVlees
right