Sitemenu

vrijdag 19 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

Met het label “Lekkers van bij ons” zal Vlaanderen de komende tijd het belang en de eigenheid van lokale voeding breed promoten en dat in winkels en horeca, tot in de rekken en op de menukaart. Het initiatie werd recent voorgesteld door VLAM en Vlaams minister van landbouw, Hilde Crevits.

 

Maar liefst 31 Vlaamse federaties en verenigingen actief in de voeding, horeca en handel zetten mee hun schouders onder dit initiatief. Via verschillende acties zal zo lokale voeding gepromoot worden, onder meer via ambassadeurs, educatieve projecten en de maand van lokale voeding. Retailers, horeca-uitbaters, verwerkers en producenten die zich engageren, zullen het gemeenschappelijk label “Ambassadeur Lekker van bij ons” gebruiken, ook op hun menukaart of in de winkelrayons.

Duidelijk doel

Het initiatief werkt richting vier doelen: fierheid voor lokale voeding aanwakkeren, voorkeur voor deze producten, de herkenbaarheid van het lokale product verhogen en zowel de consument als de professional bewuster doen kiezen voor producten van bij ons.
Het nieuwe label werd door minister Crevits onthuld bij brouwerij De Hoorn / Palm in Steenhuffel. Palm is de eerste gehonoreerde ambassadeur van het label.

Engagement op lange termijn

‘Zowel de Belgische keuken als de basisproducten die er deel van uitmaken behoren tot de absolute wereldtop. Dat is in de eerste plaats de verdienste van degelijk vakmanschap, in alle geledingen van onze voedingsindustrie’, geeft Crevits aan. ‘Dat verdient meer aandacht en applaus.’ Vlaams minister Hilde Crevits bracht, in samenwerking met VLAM, alle sectorverenigingen en federaties rond de tafel met één doel: We zetten de lokale voeding op de kaart zoals dat nog nooit eerder werd gedaan. De volledige Vlaamse voedingssector – van primaire productie tot kleinhandel; van verwerking tot de korte keten en de horeca – schaarde zich op enkele maanden tijd achter één sterk gemeenschappelijk doel: blijvende aandacht voor onze lokale voeding. De deelnemers onderschreven een charter onder de noemer “Voedsel verbindt boer en burger”.

 

Minister Crevits onthulde het eerste ambassadeurschap Lekker van bij ons bij brouwerij Palm
Minister Crevits onthulde het eerste ambassadeurschap Lekker van bij ons bij brouwerij Palm
right