Sitemenu

zondag 31 mei 2020
content-main-left

Nieuws

Een mobiel controleteam zal verrassingsinspecties op het dierenwelzijn gaan uitvoeren in alle Vlaamse slachthuizen. Vlaams dierenminister Ben Weyts voorziet 3 miljoen euro per jaar om 25 voltijdse equivalenten in te kunnen zetten.

Dit Vlaamse controlesysteem komt bovenop de controle van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat nu al aanwezig is in de slachthuizen. ‘Ik wil meer dierenleed voorkomen door controleurs in de slachthuizen te zetten die focussen op dierenwelzijn. Met 25 controleurs voor 70 slachthuizen zorgen we voor een van de meest sluitende controlesystemen in Europa’, verduidelijkt Weyts de beslissing. 

Controles op elk moment

Tot nu toe gebeuren de controles door dierenartsen die werken in opdracht van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en die dan ook focussen op de voedselveiligheid van het vlees.

Weyts gaat praktijkdierenartsen rekruteren die slachthuizen gaan controleren in opdracht van Vlaanderen. De dierenartsen worden niet vast verbonden aan een bepaald slachthuis, maar kunnen als mobiele brigades overal langsgaan. Ze kunnen ook verrassingsinspecties uitvoeren en indien nodig ook ’s nachts ingezet worden.

De aanwervingsprocedures voor de nieuwe Vlaamse controleurs worden opgestart in de zomer om ten laatste begin 2020 te kunnen starten. 

In de toekomst zullen ook verrassingscontroles op de slachtvloer uitgevoerd worden door een mobiel team van dierenartsen
In de toekomst zullen ook verrassingscontroles op de slachtvloer uitgevoerd worden door een mobiel team van dierenartsen
right