Sitemenu

zaterdag 8 augustus 2020
content-main-left

Nieuws

De Tweede Kamer beslist vandaag woensdag 12 februari of zij haar definitieve goedkeuring geeft aan CETA, het Europese handelsverdrag met Canada.

Dat meldt Boerenbusiness.nl. Het Nederlandse kabinet is groot voorstander van CETA. Toch hangt het politieke draagvlak voor CETA aan een zijden draadje. Alleen VVD, CDA en D66 hebben zich openlijk voorstander getoond. ChristenUnie en SGP hebben nog geen definitief oordeel gegeven, terwijl alle andere partijen hun steun hebben ingetrokken.

Ook agrarisch Nederland verdeeld

In de agrosector wordt de deal steeds meer gezien als bedreiging voor de concurrentiepositie van agrarisch Nederland, hetgeen de door de politiek gewenste transitie naar kringlooplandbouw kan bedreigen. LTO Nederland is wel voor, de vakbonden NAV (akkerbouw) en NMV (melkveehouderij) hebben echter onomwonden aangegeven tegen het handelsverdrag te zijn uit vrees voor forse concurrentie en marktverstoring.

Niets is definitief

Het verdrag wegstemmen betekenet niet meteen definitief de nekslag voor CETA, want de Europese raad - die bestaat uit alle premiers van de lidstaten - kan uiteindelijk unaniem een veto van een lidstaat in deze overrulen.

Politiek en agrarisch Nederland zijn verdeeld over CETA verdrag
Politiek en agrarisch Nederland zijn verdeeld over CETA verdrag
right