Sitemenu

dinsdag 24 november 2020
content-main-left

Nieuws

De Raad van Europese landbouwministers heeft drie belangrijke politieke overeenkomsten bereikt tijdens de tweedaagse zitting in Luxemburg van 19 en 20 oktober.

Dat meldt de persdient van de Europese Raad. De ministers kwamen een algemene aanpak overeen over het hervormingspakket voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en namen besluiten over de boer-tot-bord strategie.

Sterke toezeggingen voor een hogere milieuambitie

De overeenkomst benadrukt sterke toezeggingen van de lidstaten voor een hogere milieuambitie  door de invoering van instrumenten zoals verplichte milieuregelingen  (een nieuwigheid ten opzichte van het huidige beleid) en verbeterde conditionaliteit.

Het overeengekomen standpunt biedt de lidstaten ook de nodige flexibiliteit in de manier waarop zij de milieudoelstellingen kunnen bereiken.

Voldoende en betaalbaar voedsel én een eerlijk boerinkomen

De Raad heeft ook unaniem een reeks algemene conclusies aangenomen over de boer-tot-bord strategie of de ontwikkeling van een Europees duurzaam voedselsysteem van productie tot consumptie.

De conclusies brengen een tweeledige politieke boodschap aan de lidstaten: zorgen voor voldoende en betaalbaar voedsel én tegelijkertijd bijdragen aan de klimaatneutraliteit van de EU tegen 2050 en zorgen voor een eerlijk inkomen en sterke steun voor primaire producenten.

 

De Europese raad van landbouwministers wil hogere milieuambities, voldoende en betaalbaar voedsel én een eerlijk boerinkomen (foto: pigbusiness.nl)
De Europese raad van landbouwministers wil hogere milieuambities, voldoende en betaalbaar voedsel én een eerlijk boerinkomen (foto: pigbusiness.nl)
right