Sitemenu

zaterdag 27 november 2021
content-main-left

Nieuws

Het Europees Parlement heeft met ruime meerderheid definitief ingestemd met het voorstel voor de ‘Farm to Fork’-strategie van Eurocommissaris Frans Timmermans.

De Farm to Fork-strategie is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal van de Europese Commissie en heeft als doel om de landbouw en voedselproductie in Europa duurzamer te maken.

Naar 25 procent bio

Concreet wil de Commissie onder andere dat het gebruik van pesticiden in de EU in de komende tien jaar met 50 procent daalt en dat er 20 procent minder meststoffen worden toegepast. De inzet van antibiotica in de veehouderij zal met 50 procent moeten dalen en het aandeel biologische landbouw moet stijgen naar 25 procent van het totale areaal.

Dalende productie

In onderzoeksrapporten werd de afgelopen maanden veel kritiek geuit op de uitwerking van de Farm to Fork-strategie. Deze zou de agrarische productie fors kunnen drukken met als gevolg dalende inkomens voor boeren, stijgende prijzen voor consumenten en toenemende afhankelijk van de import van voedsel van buiten de EU.

De ‘Farm to Fork’-strategie is de afgelopen maanden door onderzoekers fel bekritiseerd
De ‘Farm to Fork’-strategie is de afgelopen maanden door onderzoekers fel bekritiseerd
right