Sitemenu

donderdag 15 april 2021
content-main-left

Nieuws

Minister van landbouw en voeding Hilde Crevits heeft gisteren de nieuwe Vlaamse eiwitstrategie 2030 gelanceerd. Ze doet dat samen met 16 partners uit de agrovoedingsketen. 

'De volgende jaren kiest Vlaanderen voor de productie van meer plantaardige eiwitten voor onze dagelijkse voeding en de verduurzaming van het voeder van dieren.' Dat is de kernboodschap van de Vlaamse eiwitstrategie die Vlaams landbouwminister Crevits gisteren lanceerde. 

In lijn met de voedingsaanbevelingen is het belangrijk dat consumenten uit een gevarieerd lokaal aanbod van eiwithoudende voedingsmiddelen kunnen kiezen om aan hun individuele noden te voldoen. ‘Er is een toenemende vraag naar plantaardige eiwitten zoals peulvruchten en quinoa en tegelijk is er een maatschappelijke vraag naar meer duurzame dierlijke eiwitten,’ aldus de minister. ‘Met deze eiwitstrategie creëren we duurzame kansen voor onze landbouwers en voedingsbedrijven. Tegelijkertijd geven we onze ambities op het vlak van gezonde voeding een duwtje in de rug.’ 

Lopend onderzoek voor opschaling

In Vlaanderen wordt vandaag ongeveer 27.000 ha aan plantaardige eiwithoudende akkerteelten voorzien. Het grootste deel hiervan is bestemd voor de verwerking in veevoeding zoals grasklaver, of in voeding zoals erwten en bonen.

Nieuwe teelten zoals soja en quinoa zijn vandaag nog beperkt tot zo’n 50 ha, maar zitten zowel bij boeren als bij de consument in de lift. Quinoa heeft een iets hoger eiwitgehalte dan granen, maar bovenal is de samenstelling van de eiwitten superieur. Alle voor de mens essentiële aminozuren zitten er in goede concentraties en verhoudingen in. 

Lupine, linzen en kikkererwten worden momenteel nog niet op grote schaal geteeld. Er wordt wel onderzoek naar gevoerd om na te gaan of er rassen kunnen worden geselecteerd die in het Vlaamse klimaat potentieel kunnen gedijen. 

Hotspot nieuwe eiwitten

Ankerpunten in de Vlaamse strategie zijn: duurzaam diervoeder, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie. 

‘Vlaanderen moet een hotspot worden op het gebied van kennis, productie en verwerking van nieuwe eiwitten,' stelt de strategienota van minister Crevits. Onder potentiële, nieuwe eiwitbronnen worden verstaan insecten, algen, eendenkroos, microbiële eiwitten uit schimmels en bacteriën, cellulaire eiwitten zoals kweekvlees en eiwitten die gewonnen worden uit biomassareststromen uit de agrovoedingsketen.

Quinoa bevat voor de mens alle essentiële aminozuren en zitten er in goede concentraties en verhoudingen in (foto Groen Kennisnet)
Quinoa bevat voor de mens alle essentiële aminozuren en zitten er in goede concentraties en verhoudingen in (foto Groen Kennisnet)
right