Sitemenu

woensdag 8 april 2020
content-main-left

Nieuws

Verbeterd roodbont en Belgisch-witblauw keurden broederlijk samen te Hulshorst. Een première. Nieuw was ook het wintertijdstip, de deelname van niet-stamboek fokkers en de zeer beperkte veterinaire verplichtingen.
Een winterkeuring voor fokvee was er nog niet in Nederland. Daar is nu verandering in gekomen met het initiatief van de Stichting Vleesveemanifestatie Hulshorst. De stichting organiseerde op zaterdag 15 maart te Hulshorst haar eerste vleesveemanifestatie voor zowel het verbeterd roodbont als het Belgisch-witblauw ras. 45 vleesveebedrijven, zowel stamboek als niet-stamboek bedrijven uit geheel Nederland, namen er aan deel met 187 stuks vee.
Tweemaal te Riele in verbeterd roodbont
Voor de keuring bij het verbeterd roodbont waren opnieuw oudere stieren aangemeld. Dat was al lang geleden en stemde de juryleden zichtbaar heel blij. Vredenburg Hein (v. First Boy) van maatschap te Riele uit Vaassen won de rubriek en meteen ook de kampioenstitel. Hein zal later op de dag eveneens tot dagkampioen aangewezen worden. In het vrouwelijke vee wees de jury de titel van dagkampioene toe aan Vredenburg Livina (Arend x First Boy)). Evenals Hein is Livina eigendom van het Jan te Riele.
Strijd der titanen in witblauw

De broederlijke samenwerking tussen het verbeterd roodbont en de witblauwen is eigenlijk niet zo vreemd. Dat bewees verbeterd roodbontfokker Arend Jan Westerkamp uit Zwolle. Aan de ene zijde van de manege fungeerde hij als keurmeester in het verbeterd roodbont ras, aan de overkant nam hij voor de eerste maal deel aan een keuring in witblauw met zijn dekstier Houblon de Centfontaine (v. Radar VT). De deelname rondde Westerkamp overigens met succes af door de kampioenstitel bij de oudere stieren in de wacht te slepen evenals de titel van dagkampioen.
Bijzonder gevolgd door het talrijk opgekomen publiek was de strijd der Belgische titanen, Folie des Pays en Effigie de la Coloterie. Folie, in België tweemaal gelauwerd als nationaal kampioene en Effigie, éénmaal nationale kampioene, zijn nu beiden in eigendom van Egbert van Engelen te Doornspyk. Effigie werd rubriekwinnares en kampioene. De vierkoppige jury kende haar ook de titel van dagkampioene toe met drie stemmen op vier.
Foto Folie (l) en Effigie ( r)

right