Sitemenu

vrijdag 10 april 2020
content-main-left

Nieuws

De beste steak ter wereld is niet afkomstig van een vleeskoe, maar van een melkkoe. Dat blijkt uit de verrassende resultaten van een proeverij die het maandblad 'Gastromania' onlangs organiseerde. De meerderheid van de fijnproevers duidde een stukje Holstein-koe aan als beste biefstukleverancier. Meteen ook de goedkoopste kwaliteitssteak (16 euro/kilo).
De juryleden kregen in totaal 16 stukken rundvlees voorgeschoteld, afkomstig uit negen verschillende landen. Daaronder het bekende Australische Wagyu-vlees (40 tot 120 euro/kilo) en het Schotse Aberdeen Angus-vlees (32 euro/kilo). Om de vergelijkende test zo relevant mogelijk te maken, werd telkens voor een tussenribstuk gekozen. De kok van dienst grilde de 16 stukken zonder vetstof of kruiden te gebruiken. Uiteindelijk bleek een afgemeste melkkoe de tongen van de jury het meest te strelen. Wat haar vlees zo lekker maakt? ‘Het heeft een grove textuur, maar is toch zeer mals. Het is zwaar met vet dooraderd en zeer smaakvol. Echt zinderend in de mond.,’ aldus de jury. Dat is voor een groot stuk te danken aan het feit dat de runderen extra gevoederd worden met gerst en maïs. Op de tweede plaats kwam het bekende Wagyu-vlees. Aberdeen Angus kwam pas op de negende plaats uit. Het Belgisch witblauw strandde op de 14de plaats.

right