Sitemenu

woensdag 27 mei 2020
content-main-left

Nieuws

Vanaf de maand mei introduceert BBG gesekst sperma van Belgisch witblauwe ki-stieren in de Belgische en Nederlandse markt.
BBG ging daartoe een unieke samenwerking aan met het bedrijf Sexing Technologies Benelux te Deventer. Het vers sperma dat wordt opgevangen in Ciney (België) wordt middels een courrierdienst naar Deventer (Nederland) overgebracht waar de ejaculaten van de stieren worden gesekst en ingevroren. Na een quarantaine periode komt het dan vrij voor de markt.
Voor de melkveehouders is het SiryX aanbod mannelijk sperma van de gebruikskruisingstieren Zeno en Amadeo. Voor de raszuivere fokkerij komt vrouwelijk sperma vrij van de populaire stieren Rosario, Dartagnan, Graphite, Ebloui en Guide. Van de stieren Blackstar en Fakir komt er zowel mannelijk als vrouwelijk sperma beschikbaar.Door het gebruik van gesekst sperma kunnen de veehouders met Belgisch witblauw vee nu scherper in de eigen veestapel selecteren met een grotere zekerheid van meer vaarskalveren voor vervanging, van meer groei of van gemakkelijker geboorten. Kortom, een snellere genetische vooruitgang. Over de prijzen voor het gesekst sperma kon nog geen uitsluitsel worden gegeven. Wel zal de prijzenvork liggen tussen 35 en 60 euro per rietje.

right