Sitemenu

maandag 25 mei 2020
content-main-left

Nieuws

Video: natuurlijk afkalven in beeld

17-03-2015  · 5 reacties

Verbeterd roodbonte Rixt (v. Carlo van ‘t Veerhuis) kalfde onlangs op de natuurlijke manier. Haar eigenaar Klaas Tigchelaar zegt dat de omstandigheden optimaal waren voor een natuurlijke kalving.

Tigchelaar heeft bewust gestuurd op een natuurlijke bevalling. ‘Ik wist dat ze ruim bemeten is en heb gestuurd op een niet te zwaar kalf. Ik heb haar geïnsemineerd met gesekst sperma van Gertinus en heb haar toen ze binnenkwam alleen maar met hooi en een mineralenblok gevoerd.’ Ook hield Tigchelaar de drachtlengte precies bij. ‘Op dag 280 heeft Rixt gekalfd. Mijn gevoel zei dat het kon en na veel voelen en overleg met de dierenarts hebben we besloten te gaan trekken.’ 

Klaar voor 2035

Tigchelaar, lid van de foktechnische commissie van het verbeterdroodbontstamboek, legde de bevalling van de vijfjarige koe vast op film. Hier is te zien dat het kalf van 50 kilo binnen twee minuten was geboren. ‘Deze koe is klaar voor 2035. Als het kan, is dit toch zoveel mooier dan een keizersnede’, zegt een blije Tigchelaar.

Meer lezen

Meer over natuurlijk afkalven en het nieuwe fokdoel voor verbeterd roodbont, leest u in het maart-nummer van VeeteeltVlees.

Klaas Tigchelaar: 'Rixt is klaar voor 2035'
Klaas Tigchelaar: 'Rixt is klaar voor 2035'

natuurlijk luxe

Klaas wat je vertelde waar het in de toekomst naar toe moet dat laat je toch maar even zien super dat het zo goed is verlopen en dat je tijd kan vinden om met de koe en het kalf als zoogstel van de zomer naar enter toe kan komen nogmaals proficiat Ron.
right