Sitemenu

maandag 25 mei 2020
content-main-left

Nieuws

Componenten van appel kunnen vleesbederf door eiwitoxidatie mogelijk afremmen. Dat blijkt uit een studie van onderzoeker Tine Rysman, werkzaam aan het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedinsonderzoek en de Universiteit Gent.

Wetenschapper Tine Rysman zette een methode op punt om de oxidatie van vlees gericht en nauwkeurig te kunnen opvolgen. Vervolgens heeft ze in haar experiment een appelschilextract en drie zuivere componenten van appel (chlorogeenzuur, epicatechine en phloridizine) toegevoegd aan een oplossing van spiereiwitten. Het effect van deze bestanddelen varieerde afhankelijk van de component en afhankelijk van de concentratie. In de meeste behandelingen was wel degelijk  een vertraagde eiwitaantasting te zien. Het effect was het duidelijkst bij epicatechine en bij de grootste doses appelschilextract.

Eiwitoxidatie

Rysman onderzocht ook de effecten van eiwitoxidatie. Uit de resultaten van het experiment bleek dat eiwitoxidatie vóór vertering voor een verminderde verteerbaarheid zorgde. Vlees dat lang bewaard wordt, verteert moeilijker door aantasting van de eiwitten en heeft dus een verminderde voedingswaarde.

Verder onderzoek

De laboratoriumproeven van Rysman met de appelbestanddelen en met het volledige appelschilextract zijn veelbelovend maar vergen verder onderzoek. Met name de interacties tussen de vleeseiwitten en de plantaardige antioxidanten blijken complex.

 

Componenten uit appel dragen bij aan betere houdbaarheid vlees
Componenten uit appel dragen bij aan betere houdbaarheid vlees
right