Sitemenu

maandag 25 mei 2020
content-main-left

Nieuws

De Belgische grootwarenhuisketen Colruyt is van plan om rundvlees rechtstreeks bij de vleesveehouder aan te kopen.

Dat meldde de Vlaams krant De Standaard in haar weekendeditie. Colruyt wil hiervoor een samenwerking aan gaan met drie producentenorganisaties: En direct de mon élévage, Les Saveurs d’Ardenne en het Vlaams Hoeverund. Met de samenwerking wil Colruyt de toeleveringsketen korter en transparanter maken.

Start met 90 vleesveehouders

Door rechtstreeks te gaan inkopen bij de boer wordt de groot- en veehandel enigszins gepasseerd. Ook zal Colruyt een vernieuwde relatie met slachthuizen aangaan. Een hogere prijs en een afnamegarantie wordt verzekerd aldus de krant.

Colruyt wil starten met negentig boeren, dat is voldoende voor 10 procent van de inkoop. Maar groei is ingepland. Elke aangesloten producentenorganisatie heeft een overeenkomst met Colruyt ondertekend en volgt de kwaliteitsvoorwaarden uit het opgelegde lastenboek.

Kritische noten

Volgens Michiel Deroo, mede-oprichter van het Vlaamse Hoeverund, komt de vleesveehouder op deze manier dichter bij de consument. Ook Roel Vaes, adviseur rundvee bij Boerenbond, is voorzichtig positief. ‘Vleesveehouders weten voortaan wat Colruyt betaalt en krijgen zicht op de kostprijs voor het slachten en transport’, geeft Vaes aan in de krant.

Hendrik Vandamme van het Algemeen Boerensyndicaat is meer gematigd. Hij vraagt zich af bij wie de uiteindelijke meerwaarde zal komen te liggen. Tot slot geeft ook Benoit Luycx van de Vlaamse veehandelaars & vleesproducenten een kritische noot in de krant. Hij vreest dat slechts een klein groepje boeren er zal van kunnen profiteren.

Colruyt wil vlees aankopen via 90 vleesveehouders
Colruyt wil vlees aankopen via 90 vleesveehouders
right