Sitemenu

maandag 25 mei 2020
content-main-left

Nieuws

Het aantal coronabesmettingen laat in Duitsland al weken een dalende lijn zien. Maar de Duitse vleesindustrie zorgt voor steeds weerkerende uitbraken.

Dat meldt de Nederlandse omroep NOS.

Recent werd de Vion-runderslachterij in Bad Bramstedt, ten noorden van Hamburg, stilgelegd omdat 50 medewerkers op een personeelsbestand van 260 positief testten op corona. De medewerkers zijn – zoals in veel West-Europese slachterijen – overwegend Oost-Europese arbeidsmigranten.

Huisvesting is probleem, niet de werkplek

Volgens de Duitse vakbond voor levensmiddelen en restaurants is het geen verrassing dat door heel Duitsland medewerkers in de vleesindustrie met corona zijn besmet. Aan de basis van het probleem ligt de huisvesting van de Oost-Europese medewerkers, die met meerdere personen in een kamer moeten wonen en het transport naar de werkplek maken met kleine busjes, waardoor mensen snel besmet raken.

Vion werkt voor zijn vestigingen met gecertificeerde uitzendbureaus. Ongeveer de helft van de buitenlandse medewerkers woont zelfstandig, de andere helft maakt gebruik van de woonvoorzieningen die door de gecertificeerde uitzendbureaus worden aangeboden.

Duitse wetswijziging op til

De vele besmettingen in de sector zijn de Duitse politieke partijen een doorn in het oog. Bondskanselier Merkel wil met spoed een wetswijziging om de woon- en werksituatie van uitzendkrachten in de vleesindustrie te verbeteren, aldus nog de NOS.

De Duitse vleesindustrie zorgt voor steeds weerkerende corona-uitbraken
De Duitse vleesindustrie zorgt voor steeds weerkerende corona-uitbraken
right