Sitemenu

vrijdag 19 augustus 2022
content-main-left

Nieuws

De zwarte stier Ronaldo van de Scheldemeersch kreeg vorige week bijzondere aandacht in de Vlaamse media. Eerder deze week werd de stier geslacht en haalde hij een enorm karkasgewicht van 1157 kilogram.

Zijn unieke prestatie en deze van zijn eigenaars Yves Van Caeneghem en Nathalie Degroote uit Avelgem zijn daar niet vreemd aan. Bij leven stapte Ronald met een gewicht van 1633 kilogram vorige week nog bijzonder vlot over het bedrijf, een unieke prestatie en wellicht een record voor levend gewicht in het ras.

Net niet de zwaarste

Ondertussen is de stier geslacht en woog hij maar liefst 1157 kilogram en dit in aanbiedingsvorm 0. De Ultimo-zoon werd in S= geklasseerd met 2- voor vetheid. Op 7,6 kilo verschil strandt Ronaldo van het absolute record. Een stier geslacht in 2014 en bij slacht net geen twee maanden jonger woog omgerekend 1164,6 kilogram. Of dit ook om een Belgisch witblauwe stier ging, is niet met zekerheid te achterhalen uit de toplijsten aangeleverd door I.V.B vzw. De bewuste stier kreeg wel classificatie S-.

De stieren in de top 10 van zwaarste karkassen behalen allemaal een gewicht van meer dan 1086 kilo. Het gaat daarbij om zeven stieren met classificatie S, twee met E en één U. De jongste stier in de toplijst behaalde op een leeftijd van 2 jaar, 9 maanden en 21 dagen een karkasgewicht van 1100 kilo, met classificatie S.

Meer klasse E in toplijst koeien

De zwaarste koe in de toplijst is een koe van bijna zeven jaar welke geslacht werd in 2010. De koe woog omgerekend 977,8 kilogram met een classificatie S=. De top 10 – met door een ex aequo op plaats 10 elf stieren - bevat allemaal dieren met een omgerekend karkasgewicht van meer dan 869 kilo. Het gaat daarbij om zes dieren uit klasse S en vijf met klasse E

Omwille van het verschil in aanbiedingsvormen is door I.V.B vzw het warm karkasgewicht gecorrigeerd op basis van Europees afgesproken correctiefactoren. Hierdoor zijn de gewichten onderling makkelijker te vergelijken.

Bekijk hier de toplijst met zwaarste stieren en koeien (bron I.V.B. vzw).

Met 1157 kg karkasgewicht leveren Ronaldo en zijn eigenaars een unieke prestatie (foto Yves Van Caeneghem)
Met 1157 kg karkasgewicht leveren Ronaldo en zijn eigenaars een unieke prestatie (foto Yves Van Caeneghem)
right