Sitemenu

zaterdag 26 september 2020
content-main-left

Nieuws

De sojaschrootprijzen dalen de laatste tijd terug naar het niveau zoals deze lange tijd in het voorjaar geweest zijn. Dit niveau bevindt zich rond de 300 euro per ton voor de 44/7 kwaliteit. Dat melden Liba en Limagrain in hun gezamenlijke nieuwsbrief. 
Op de sojamarkt spelen zich een aantal dingen af:

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China blijft duren, dit houdt de markt onder druk. De spanning heeft een prijsverlagend effect doordat de soja niet rechtstreeks van de Verenigde Staten naar China verscheept kan worden.Daarnaast is er veel vraaguitval vanuit Zuid-oost Azië doordat de Afrikaanse varkenspest voortduurt.

De twee voorgaande punten zorgden ervoor dat China in de eerste maanden al ruim 11% minder soja geïmporteerd heeft.

Koolzaadschroot

Koolzaadschroot volgt de markt van sojaschroot. Prijstechnisch is koolzaadschroot momenteel gelijk aan sojaschroot. De vraag naar koolzaadschroot is wel hoog. Dit onder invloed van de GGO-vrije melk, meer melkveehouders schakelen al dan niet verplicht om. In rantsoenen betekent dit dat sojaschroot vervangen wordt door koolzaadschroot of andere eiwithoudende producten.De verwachtingen zijn dat deze gedurende het seizoen iets zullen oplopen mede door de mindere opbrengsten door de huidige droogte in Europa.

China heeft in de eerste maanden al ruim 11% minder soja geïmporteerd heeft
China heeft in de eerste maanden al ruim 11% minder soja geïmporteerd heeft
right