Sitemenu

zaterdag 16 januari 2021
content-main-left

Nieuws

De prijzen voor mais, tarwe en soja zijn de hoogte in geschoten rond de jaarwisseling. ‘Probeer de aangelegde voorraden op te voeren en de rust te bewaren, luidt het advies van Liba Advisering.

De huidige voederwaardeprijzen zijn berekend door Wageningen Universiteit (WUR) op 15 december 2020. De waarde van 1000 vem (kvem-prijs) stijgt naar 17.6 eurocent, de waarde van eiwit daalt naar 94.3 eurocent per kg dve. 

Plus 50 euro/ton in twee weken

‘De marktprijzen voor granen zijn lang stabiel geweest maar nu is er toch 5 tot 10 euro per ton bijgekomen,’ vat Bas Aarts van Liba samen. ‘De droogte in Zuid-Amerika zorgt voor hogere maisprijzen die op hun beurt de prijs van tarwe mee omhoog stuwen. Gerst blijft een beetje achter door een iets ruimer aanbod. De vooruitzichten op dalende marktprijzen liggen nog niet direct in het verschiet.

'Ook de sojaprijzen lieten in december dalende prijzen zien,' aldus nog Aarts. ‘Maar rond de jaarwisseling heeft een behoorlijke stijging plaatsgevonden. Plus 50 euro per ton op 2 weken tijd.‘

Kalmte bewaren

De sterke euromunt is in de grondstoffenmarkt een voordeel als inkoper maar de inkoopprijs blijft wel doorstijgen wat het voordeel dan weer afzwakt.

Grote wijzigingen in de markten zullen naar alle waarschijnlijkheid komen van een goed teeltseizoen in het noordelijke halfrond. Maar dit zal nog even duren voordat dit de markt tot rust kan brengen.

‘De rust bewaren is nu eigenlijk het belangrijkste advies aan inkopers,’ zegt Bas Aarts. ‘Probeer de voorraden die zijn aangelegd op te voeren.’

De droogte in Zuid-Amerika zorgt voor hogere maisprijzen
De droogte in Zuid-Amerika zorgt voor hogere maisprijzen
right