Sitemenu

donderdag 15 april 2021
content-main-left

Nieuws

De Vlaamse start-up Protealis krijgt zes miljoen startkapitaal om Vlaamse sojavariëteiten te ontwikkelen die lokale soja rendabel moeten maken.

Dat meldt de krant de Standaard. Protealis is een spin-off van zowel het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) als het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). 

De trekker achter het startkapitaal van Protealis is V-Bio Ventures, het investeringsfonds dat nauw verbonden is met het VIB. Ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), het VIB zelf en het investeringsfonds van de KU Leuven doen mee. Andere investeerders zijn gewasbeschermingsbedrijf Globachem en het duurzame investeringfonds Estari.

Zelfbemestend laagje

De nieuwe variëteiten zouden een voldoende hoge opbrengst per hectare moeten mogelijk maken om rendabel te zijn voor lokale landbouwers, niet alleen in België, maar ook in Frankrijk en Duitsland.

Een van de variëteiten is bedoeld om verwerkt te worden in veevoer, de andere om soja voor menselijke consumptie te telen.

In een later stadium wil Protealis de zaadjes ook nog van een coating voorzien die bacteriën bevat, waardoor de plant zichzelf kan bemesten. Maar dat lukt alleen in symbiose met een bodembacterie die in Vlaanderen nauwelijks voorkomt. Dankzij de bodembacterie-knowhow van het VIB heeft Protealis een bacterie geïsoleerd die geschikt is voor de Vlaamse omstandigheden.

Dankzij de bodembacterie-knowhow van het VIB heeft Protealis een bacterie geïsoleerd die geschikt is voor de Vlaamse omstandigheden.
Dankzij de bodembacterie-knowhow van het VIB heeft Protealis een bacterie geïsoleerd die geschikt is voor de Vlaamse omstandigheden.
right