Sitemenu

maandag 23 mei 2022
content-main-left

Nieuws

De prijzen voor eiwitrijke veevoergrondstoffen zoals soja, blijven de komende tien jaar op een zeer hoog niveau.

Dit voorspelt adviesbureau Liba op basis van de Agricultural Outlook van de EU. De Agricultural Outlook laat zien dat de prijzen voor veevoergrondstoffen nu zo ongeveer de piek bereikt hebben of die in de loop van dit jaar zullen gaan bereiken. Na een daling in de komende twee jaar zullen de prijzen tussen 2024 en 2031 weer geleidelijk stijgen, zo voorspelt de EU.

De prijsstijging voor granen en grondstoffen met weinig eiwit zal naar verwachting relatief beperkt zijn. Maar de prijzen voor eiwitrijke grondstoffen zoals soja, blijven op een zeer hoog niveau. Daarmee blijven deze grondstoffen duurder dan ze in de afgelopen vijftien jaar ooit zijn geweest.

Grasklaver steeds interessanter

De adviseurs van Liba zien verschillende mogelijkheden om met aanpassingen in de bedrijfsvoering op de hoge eiwitprijzen in te spelen. Zelf meer eiwit telen met gras is er daar één van, al zal het met de hoge kunstmestprijzen ook niet eenvoudig zijn om het eiwitgehalte in het gras op een hoog niveau te krijgen. Daarmee wordt de teelt van grasklaver steeds interessanter.

Minder eiwit en hogere voerefficiëntie

Ook ziet Liba kansen om minder eiwit te voeren. De adviseurs zijn goede resultaten op bedrijven die het eiwitgehalte in het rantsoen verlagen tot zo’n 16 procent. Een derde succesfactor bij hoge eiwitprijzen is de voerefficiëntie. ‘Bedrijven die in staat zijn om ruw- en krachtvoer efficiënt om te zetten in melk halen een hoger voersaldo’, aldus Liba.

Grasklaver telen is volgens Liba een goede mogelijkheid om in te spelen op duur eiwit
Grasklaver telen is volgens Liba een goede mogelijkheid om in te spelen op duur eiwit
right