Politiek

Eurocommissaris Roswall: ‘Nederland moet mestprobleem zelf oplossen’

Wat Eurocommissaris Jessika Roswall betreft staat de Europese Green Deal nog steeds overeind
Wat Eurocommissaris Jessika Roswall betreft staat de Europese Green Deal nog steeds overeind

Oplossingen voor het overschot aan mest moeten binnen Nederland gevonden worden. Ik roep alle belanghebbenden op om hier samen aan te werken.’

Dit zegt de Zweedse Eurocommissaris Jessika Roswall in een interview met het Financieel Dagblad (FD). Ze is binnen de Europese commissie verantwoordelijk voor milieu en daarmee onder andere over de stikstofregelgeving.

Nitraatrichtlijn is gezamenlijke afspraak

Roswall geeft in het interview geen direct antwoord op de vraag van het FD of een nieuw Nederlands verzoek voor een vorm van derogatie op de nitraatrichtlijn kans maakt. Toch is haar antwoord vrij duidelijk: ‘Oplossingen voor het overschot aan mest moeten binnen Nederland gevonden worden’, zegt ze. ‘De nitraatrichtlijn is twintig jaar geleden overeengekomen met alle lidstaten, inclusief Nederland. Gedurende die tijd heeft de Commissie veel flexibiliteit getoond. Maar dat heeft een prijs. Je kunt niet roofbouw op de natuur blijven plegen, je moet er ook voor zorgen’, geeft Roswall als verklaring voor haar oproep aan de Nederlandse veehouderij om zelf met oplossingen te komen.

Niet veestapelkrimp, maar resultaat telt

‘Ik zeg nooit tegen een lidstaat wat het moet doen’, antwoordt de Eurocommissaris op de vraag of krimp van de Nederlandse veestapel wat haar betreft noodzakelijk is. ‘Het is aan de Nederlanders om met oplossingen te komen. Voor mij draait het om het resultaat. De Nederlandse bevolking wil dat ook. De mensen zien ook in dat watervervuiling iets is om je zorgen over te maken. Precies daarom is die nitraatwetgeving er ook’, aldus Roswall.

Steun voor renure

De Eurocommissaris bevestigt in het interview dat de Europese Commissie de toelating van Renure steunt. ‘Maar het is nu niet in onze handen, maar in die van het Nitraatcomité’, geeft ze aan. Roswall benadrukt bovendien dat de Green Deal wat haar betreft nog steeds overeind staat, ook in een periode dat de EU in een wereld vol geopolitieke spanningen vooral op zoek is naar veiligheid en weerbaarheid. ‘Investeren in natuur is investeren in weerbaarheid. Bijvoorbeeld tegen droogte en overstromingen’, legt ze uit.