Politiek

Europese Commissie wil glyfosaat nog eens tien jaar toestaan

Hoewel sommige onderzoekers denken dat glyfosaat kanker en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken, vindt de Europese Commissie dat er niet genoeg bewijs is om het middel te verbieden
Hoewel sommige onderzoekers denken dat glyfosaat kanker en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken, vindt de Europese Commissie dat er niet genoeg bewijs is om het middel te verbieden

Vandaag stelde de Europese Commissie voor om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met nog eens tien jaar te verlengen. De huidige vergunning loopt op 15 december af.

Op 13 oktober stemmen de EU-landen over dit voorstel en wordt duidelijk of de vergunning wordt verlengd.   

Gezondheidsrisico’s en impact op biodiversiteit

Hoewel door een aantal onderzoekers wordt gedacht dat glyfosaat kanker en de ziekte van Parkinson kan veroorzaken en het negatieve effecten heeft op de biodiversiteit, vindt de Europese Commissie dat er niet genoeg bewijs is om het middel te verbieden. Dit concludeert zij aan de hand van evaluaties van de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (EFSA).

Voorwaarden voor gebruik

In het voorstel zijn wel voorwaarden voor het gebruik opgenomen, onder meer om verspreiding van glyfosaat door de lucht en via grond- of oppervlaktewater te voorkomen. Voorwaarden zijn onder andere het gebruiken van speciale spuitdoppen en het hanteren van een bufferstrook van vijf tot tien meter.

Ook stelt de Europese Commissie voor om de vergunning met tien jaar te verlenen in plaats van de gebruikelijke vijftien jaar. De reden hiervoor is dat er veel wetenschappelijk onderzoek naar glyfosaat wordt gedaan, wat de Commissie kan helpen bij een herbeoordeling.

Veel tegenstanders in Nederland en België

Een meerderheid van de Tweede Kamer riep demissionair landbouwminister Adema vorige week nog op om tegen de verlenging van de vergunning te stemmen. In een Kamerbrief in april meldde Adema dat hij uiterlijk 1 januari 2025 een verbod op het gebruik van glyfosaat in wil laten gaan. Nu zegt hij dat het demissionaire kabinet nog geen standpunt heeft ingenomen over het nieuwe voorstel.

Ook in België zijn er tegenstanders van het gebruik van glyfosaat. Vijftig Belgische milieu- en gezondheidsorganisaties deden in juli een dringend verzoek tot een totaalverbod op het gebruik van glyfosaat. Nu is er enkel nog een verbod op het gebruik door particulieren.