Politiek

Geen meerderheid voor Natuurherstelwet in Europese milieucommissie

Zowel in de Europese milieucommissie als in de Raad van milieuministers is veel verdeeldheid over het voorstel voor een Europese Natuurherstelwet
Zowel in de Europese milieucommissie als in de Raad van milieuministers is veel verdeeldheid over het voorstel voor een Europese Natuurherstelwet

Het gewijzigde voorstel voor een Europese Natuurherstelwet heeft opnieuw geen meerderheid gehaald in de milieucommissie van het Europees Parlement.

Twee weken geleden lukte het niet om de stemming over het wetsvoorstel van de Europese Commissie voor een Europese natuurverordening af te ronden. Vandaag lukte dit wel. In de eindstemming bleken 44 stemmen voor en 44 stemmen tegen het aangepaste voorstel. Dit betekent dat er geen meerderheid voor is.

Moeizame overeenstemming ministers

De ministers van de lidstaten van de Europese Unie werden het vorige week wel eens over het aangepast wetsvoorstel van de Europese Commissie. Hierin was onder andere de uitwerking van een verbod op verslechtering van de natuur aangepast. In plaats van een resultaatverplichting wordt in het gewijzigde voorstel ingezet op een inspanningsverplichting. De overeenstemming kwam echter na moeizame onderhandelingen tot stand. Zo stemde Nederland tegen en onthield België zich van stemming.

Verdeeldheid niet negeren

LTO Nederland is ingenomen met het advies van de milieucommissie en roept het Europees Parlement op om het voorstel ook af te wijzen. ‘De stemmingsuitslagen in de milieucommissie en de Raad van EU-milieuministers legden al de grote verdeeldheid op dit dossier bloot. Dit is een duidelijk signaal dat de Commissie en het Parlement niet mogen negeren’, aldus LTO.

In juli zal de plenaire vergadering van het Europees Parlement naar verwachting een definitief oordeel vellen over de Natuurherstelwet.