Politiek

Groen licht voor nieuw Vlaams landbouwbeleid

europa
Groen licht voor nieuw Vlaams landbouwbeleid

De Europese Commissie heeft het Vlaamse strategisch plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van minister van Landbouw Jo Brouns goedgekeurd.

In vergelijking met het huidige GLB versterkt het Vlaams strategisch plan de focus op milieu en klimaat. Dit plan geldt voor de periode 2023-2027.

Milieu- en klimaatdoelstellingen

Voor dit nieuwe GLB is 1,6 miljard euro vrijgemaakt. Het moet een antwoord bieden op de uitdagingen op het vlak van klimaat, milieu en de generatiewissel binnen de landbouw, geeft minister van Landbouw Jo Brouns aan. ‘Met de goedkeuring van het Vlaams Strategisch Plan door de Europese Commissie hebben we een belangrijke kaap gerond naar de inwerkingtreding van het nieuwe GLB. De komende weken maken we verder werk van de Vlaamse uitvoering. Hiermee zorgen we niet alleen voor meer inkomenszekerheid voor onze Vlaamse landbouwers, die dag in dag uit het beste van zichzelf geven om bij te dragen aan de voedselzekerheid, maar garanderen we ook een grotere bijdrage van de landbouw aan de Europese milieu- en klimaat­doelstellingen.’