Politiek

Kabinet wil waterpeil verhogen in veenweidegebieden

Het verhogen van het waterpeil in veenweidegebieden heeft gevolgen voor melkveebedrijven
Het verhogen van het waterpeil in veenweidegebieden heeft gevolgen voor melkveebedrijven

Het kabinet wil het waterpeil in veenweidegebieden verhogen om de uitstoot van CO2 tegen te gaan.

Volgens onder meer NOS en De Telegraaf is dat een van de maatregelen die landbouwminister Adema bekend zal maken in een Kamerbrief.

Kwaliteit grasmat onder druk

De maatregel kan flinke gevolgen hebben voor veebedrijven op veengronden in West-Nederland en delen van Friesland. Een verhoogd waterpeil verlaagt de draagkracht van de grond. Ook de kwaliteit en productie van de grasmat zullen onder druk komen te staan.

Inklinken voorkomen

De maatregel moet voorkomen dat veen verder inklinkt, zodat huizen en gebouwen niet verzakken. Ook kan het verhogen van het waterpeil volgens het kabinet bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit, zodat deze voldoet aan de door Europa opgelegde normen.

Eerder deze week lekte al informatie uit over de verwachte Kamerbrieven. Zo zullen bedrijven in en nabij Natura 2000-gebieden een financieel aanbod krijgen om hun activiteiten te staken, waardoor de stikstofuitstoot gereduceerd kan worden. De bedrijven, ook niet-agrarisch, kunnen een vergoeding krijgen die kan oplopen tot 120 procent van de bedrijfswaarde.