Politiek

LTO Nederland kritisch op Europees voorstel voor versoepeling gentechwetgeving

Crispr-cas kan worden gebruikt om rassen te ontwikkelen die resistent zijn tegen ziekten
Crispr-cas kan worden gebruikt om rassen te ontwikkelen die resistent zijn tegen ziekten

LTO Nederland plaatst kritische kanttekeningen bij het voorstel van de Europese Commissie om de toepassing van nieuwe veredelingstechnieken zoals crispr-cas minder streng te gaan reguleren.

Dit vertelt Ron Mulders, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO Nederland, in een achtergrondartikel in Veeteelt.

Crispr-cas gelijk aan traditioneel

Crispr-cas is een relatief nieuwe biologische techniek waarmee erfelijk materiaal heel precies kan worden veranderd. Tot nu toe vallen gewassen die met behulp van crispr-cas zijn veredeld onder de zeer strenge Europese gentechregelgeving. Introductie in de praktijk komt daardoor niet van de grond. Volgens voorstanders van deze techniek is dit niet terecht, omdat via crispr-cas veredelde gewassen genetisch niet zijn te onderscheiden van traditioneel veredelde gewassen.

LTO tegen patenten

‘Als nieuwe gentechnieken zoals crispr-cas kunnen helpen om meer weerbare gewassen te ontwikkelen dan wijzen we dat zeker niet af’, verklaart Mulders ‘Maar voordat we kunnen instemmen met de toelating van deze gewassen moet aan een aantal belangrijke voorwaarden worden voldaan. Zo zijn wij tegen de invoering van patenten op rassen. Daarmee komt de macht eenzijdig bij grote veredelaars te liggen en dat verzwakt de positie van boeren en tuinders.’

Afspraken over vermenging

Daarnaast moet de keuzevrijheid voor zowel boeren als consumenten gewaarborgd zijn, vindt LTO. ‘Dit betekent dat er regels moeten komen voor de etikettering van zaden en producten’, legt Mulders uit. Ook moeten er volgens hem goede afspraken gemaakt worden over de manier waarop via crispr-cas veredelde gewassen en klassiek veredelde gewassen naast elkaar kunnen blijven bestaan. ‘Vermenging zal niet altijd te voorkomen zijn. Boeren die crispr-cas afwijzen mogen hiervan echter niet de dupe worden’, vindt de portefeuillehouder.

Een achtergrondartikel over crispr-cas is te lezen in het oktobernummer van Veeteelt dat eind deze week verschijnt.