Ruwvoer

Lengte veldperiode bepalend voor kwaliteit

gras
Idealiter wordt gras binnen vierentwintig uur na het maaien ingekuild

Hoe langer gemaaid gras op het veld ligt, hoe meer voedingswaarde verloren gaat. Idealiter moet het gras binnen vierentwintig uur na het maaien weg zijn gewerkt.

‘Een belangrijke oorzaak van het verloren gaan van voedingswaarde is de verademing van grassuikers tijdens de veldperiode’, vertelt Leo Tjoonk, teamleider ruwvoer bij Agrifirm. ‘Die verademing gaat door als het gras iets vochtiger is. Als de kuil door die verademing minder suikers bevat, verloopt het inkuilproces niet lekker en dat beïnvloedt de kwaliteit.’ 

In twee keer maaien

Die verademing van de suiker vindt vooral plaats wanneer het gras de nacht ingaat met een drogestofgehalte lager dan 30 procent. ‘Om dat te voorkomen, moet het gras ’s avonds vooral goed droog zijn’, zegt Tjoonk. Hij geeft de tip om ’s avonds niet te lang door te gaan met maaien. ‘Als de capaciteit er is, kan er ook in twee keer gemaaid worden. Maai dan bij voorkeur vanaf tien uur ’s ochtends, als het gras luchtdroog is, tot vier uur ’s middags.’ 

Vorming ammoniak en boterzuur

Verliezen kunnen ook ontstaan door bacteriën die het eiwit en de suiker in het gras omzetten als het gras te lang op het veld blijft liggen. Dat leidt tot verlies van suikers en de vorming van ammoniak en boterzuur op het veld en in de kuil. ‘Dat is niet wenselijk voor de kuilconservering’, zegt Tjoonk. 

Beter nat inkuilen dan te laat

Als het regent na het maaien, is het volgens Tjoonk daarom beter om nat in te kuilen dan te laat. In dat geval raadt hij aan om een conserveringsmiddel te gebruiken. ‘Een goed gelukte natte kuil is bovendien ook erg smakelijk’, weet de ruwvoeradviseur.

Benieuwd naar de voedingswaarde van het gras uit de eerste snede dit jaar? Check dan de versgrasupdate van Veeteelt.