Ruwvoer

Op een haar na 1000 vem in de maiskuilen van 2023

De oogst van de mais was in sommige regio's uitdagend vanwege de vele regenval
De oogst van de mais was in bepaalde regio's uitdagend vanwege de vele regenval

Een hoog zetmeelgehalte in combinatie met een hoge celwandverteerbaarheid zorgen ervoor dat de gemiddelde maiskuil dit jaar 998 vem bevat.

Hierdoor is de snijmais van 2023 van topkwaliteit en liggen de voederwaarden hoger dan vorig jaar, zo schrijft Eurofins naar aanleiding van de analyses van de eerste 1500 snijmaiskuilen van 2023.

Drogere mais

Volgens Eurofins bevatten de kuilen gemiddeld 380 gram zetmeel. Dat is 20 gram meer dan het langjarige gemiddelde. Ook het drogestofpercentage ligt met 39,3 procent hoger dan de 38,1 procent van het langjarig gemiddelde. De verteringscoëfficiënt van de organische stof (vcos) is 77,1. Dat is volgens Eurofins ruim boven de 76,5 van het langjarig gemiddelde.  

Late inzaai van mais

Het maisseizoen van 2023 kenmerkte zich vooral door het zeer natte en koele voorjaar. Hierdoor was het op veel plaatsen lastig om de mais op tijd in de grond te krijgen. Veel mais is pas half of zelfs eind mei gezaaid.

Door het groeizame weer tijdens de zomer kon de mais deze achterstand grotendeels goedmaken. Doordat het in september en ook begin oktober relatief warm en droog was, verliep ook de afrijping van de mais voorspoedig. Wel hadden de late percelen last van de vele neerslag die midden en eind oktober gevallen is, waardoor de maisoogst in sommige gevallen een uitdaging was.