Ruwvoer

Video: twaalf verschillende machines om vanggewas onder te werken

Het tijdig onderwerken van het vanggewas maakt de stikstof op tijd beschikbaar voor de maisteelt
Het tijdig onderwerken van het vanggewas maakt de stikstof op tijd beschikbaar voor de maisteelt

Welke machine zorgt voor een goed geslaagde verwerking van het vanggewas?

Om die vraag te beantwoorden werden twaalf machinefabrikanten vorig jaar in Vredepeel uitgenodigd om de werking van hun machines te tonen. De machinedemonstratie maakte deel uit van het project Grondig Boeren met Mais. Van alle machines werd een video gemaakt. Veeteelt volgt het project dit jaar en schreef in de uitgave van januari al een uitgebreid verhaal over de ervaringen met vanggewassen.

Start zo vroeg mogelijk

‘Start zo vroeg mogelijk met het onderwerken van het vanggewas om ervoor te zorgen dat de stikstof op het juiste moment beschikbar komt voor de mais’, zo legt Brigitte Kroonen uit. Kroonen is namens Wageningen UR Open Teelten betrokken bij het project. Vanaf 1 februari mag het vanggewas al vernietigd worden. ‘Als je lang wacht, blijft het vanggewas groeien, maar komt de stikstof ook weer later vrij. Je moet zorgen dat de wortels van het vanggewas tijdig worden doorgesneden, dat het gewas uitdroogt en kan verteren.’

Tijdens de demonstratie werden onder meer frezen, cultivatoren, klepelmaaiers en rotorkopeggen van verschillende fabrikanten getoond.

Klik hier voor het introfilmpje