Ruwvoer

Zeven nieuwe maisrassen en twee nieuwe voederbietrassen op ILVO-rassenlijst 2023

Onderzoeksinstituut ILVO voert het onafhankelijke rassenonderzoek uit in opdracht van de Vlaamse overheid
Onderzoeksinstituut ILVO voert het onafhankelijke rassenonderzoek uit in opdracht van de Vlaamse overheid

De nieuwe rassenlijst voor kuilmaisrassen van het Vlaamse onderzoeksinstituut ILVO telt drie nieuwe rassen. Aan de rassenlijst voor korrelmais werden vier rassen toegevoegd en aan die voor voederbieten twee.

Op de lijst voor kuilmaisrassen zijn drie rassen toegevoegd in de categorie ‘vroeg’. Het gaat om KWS Chiasso van kweker KWS, LG 31.231 van kweker Limagrain en Rendez-vous van kweker Euralis Semences. De rassenlijst voor kuilmais telt dit jaar 35 aanbevolen rassen in vier categorieën voor vroegheid.

Nieuwe korrelmaisrassen van KWS en Limagrain

Op de ILVO-rassenlijst staan dit jaar 22 korrelmaisrassen, waarvan 4 nieuwe. Het gaat om de zeer vroege rassen Amarola van KWS en Ashley van Limagrain en de halfvroege rassen KWS Emporio van KWS en LG 32.257 van Limagrain.

Nieuwe voederbietenrassen van DLF

Aan de aanbevelende rassenlijst werden twee nieuwe voederbietenrassen toegevoegd. Het gaat om het gele ras Bangor en het witte ras Delicante, beide van kweker DLF Seeds. De twee nieuwe rassen vallen in de categorie rassen met een gemiddeld tot hoog gehalte aan droge stof.

Objectief overzicht

Onderzoeksinstituut ILVO voert het onafhankelijke rassenonderzoek uit in opdracht van de Vlaamse overheid. De resultaten van de proeven worden gepubliceerd in beschrijvende en aanbevelende rassenlijsten. Deze geven een objectief overzicht van de landbouwkundige waardering van alle rassen op. De nieuwe rassenlijsten zijn te downloaden van de website van het ILVO. Op de site is ook teeltinformatie te vinden en een lijst met kwekers en vertegenwoordigers van de vermelde rassen.